• Novice

Program ozaveščanja na DP Plesne zveze Slovenije

//
Program ozaveščanja športnikov, ki je del boja proti dopingu Svetovne protidopinške organizacije (WADA), se je na državnem prvenstvu v plesu odvijal prvič v zgodovini. Zanimivo sodelovanje Plesne zveze Slovenije (PZS) in Nacionalne antidoping organizacije (SLOADO) je način, kako se svetovni protidopinški program lahko uspešno odvija na športnih prireditvah med dvema sorodnima organizacijama na različnih nivojih.27.06.2014Poseben izobraževalni program v obliki kviza in tiskanega informativnega gradiva, ki ga je oblikovala SLOADO, je na voljo vsem športnikom, njihovim trenerjem, staršem in spremljevlacem z namenom, da preizkusijo in izpopolnijo svoje znanje o dopingu. 

Program je potekal štiri dni med 21.06. do 29.06.2014. Poleg strokovnjakov SLOADO, so pri programu sodelovali še mladi protidopinški ambasadorji, ki so svoje znanje pridobili in izpopolnili v sklopu UNESCO projekta »Z mladimi ambasadorji proti dopingu«, ki je v Sloveniji potekal v lanskem letu. 

Kviz kot oblika izobraževanja se je izkazal za odličen pristop, saj bi bil rad vsak športnik na tem kvizu zmagovalec in za nagrado prejel bidon z logotipom PZS in napisom Doping? Ne, hvala. A je bilo za nagrado potrebno pravilno odgovoriti na vsaj 9 izmed 10 vprašanj. 

Vsi, ki so se v kvizu preizkusili, so bili nad njim navdušeni. Zdel se jim je zabaven in poučen, tako da so se tudi tisti, katerih znanje je bilo nekoliko slabše, naučili veliko novega. 

Poleg kviza je bilo na razpolago tudi informativno tiskano gradivo, v katerem so bila zajeta vsa glavna področja boja proti dopingu: kaj je doping, kako poteka proces kontrole dopinga, kaj so terapevtske izjeme (TI) in kako poteka program nenapovedanih testiranj. Ekipa SLOADO je bila na voljo tudi za vsa morebitna vprašanja, ki so jih imeli športniki ali njihovo spremljevalno osebje. Menimo, da smo vsem zainteresiranim zagotovili vse potrebne informacije, ki so jih potrebovali. 

Program, ki se ga je udeležilo 476 športnikov, trenerjev, staršev in spremljevalcev, je bil namenjen vsem sodelujočim na prvenstvu predvsem zato, da bi jih na primeren način opozorili na nevarnosti dopinga, ki se čedalje močneje pojavlja in ogroža ves svetovni šport. Pri tem ni izjema niti tako plemenit in spoštovan šport, kot je ples.