• Novice

Program ozaveščanja na mladinskem svetovnem prvenstvu v judu

Program ozaveščanja športnikov, ki je del boja proti dopingu Svetovne protidopinške organizacije (WADA), se je na mladinskih svetovnih prvenstvih v judu odvijal prvič v zgodovini. Zanimivo sodelovanje Svetovne judo zveze (IJF) in Nacionalne antidoping organizacije v Sloveniji (SLOADO) je način, kako se svetovni protidopinški program lahko uspešno odvija na največjih športnih prireditvah med dvema sorodnima organizacijama na različnih nivojih.

Poseben izobraževalni program v obliki kviza in tiskanega informativnega gradiva, ki ga je oblikovala WADA, je na voljo vsem športnikom in njihovim trenerjem z namenom, da preizkusijo in izpopolnijo svoje znanje o dopingu. 

Program je potekal od 23.10. do 27.10.2013. Poleg strokovnjakov SLOADO, so pri programu sodelovali še mladi protidopinški ambasadorji, ki Slovenijo zastopajo v projektu UNESCO (»Z mladimi ambasadorji proti dopingu«). 

Kviz kot oblika izobraževanja se je izkazal za odličen pristop, saj bi bil rad vsak športnik na tem kvizu zmagovalec in za nagrado prejel majico SLOADO s sloganom »Doping is wrong. Be right.«. A je bilo za nagrado potrebno pravilno odgovoriti na vseh 10 vprašanj. Ker je kviz preveden v 31 jezikov, večjih težav z razumevanjem vsebine ni bilo. Vsi, ki so se v kvizu preizkusili, so bili nad njim navdušeni. Zdel se jim je zabaven in poučen, tako da so se tudi tisti, katerih znanje je bilo nekoliko slabše, naučili veliko novega. 

Poleg kviza je bilo na razpolago tudi informativno tiskano gradivo v štirih jezikih (Slovenskem, Angleškem, Španskem in Francoskem), v katerem so bila zajeta vsa glavna področja boja proti dopingu: kaj je doping, kako poteka proces kontrole dopinga, kaj so terapevtske izjeme (TI) in kako poteka program nenapovedanih testiranj. Ekipa SLOADO je bila na voljo tudi za vsa morebitna vprašanja, ki so jih imeli športniki ali njihovo spremljajoče osebje. 

Menimo, da smo vsem zainteresiranim zagotovili vse potrebne informacije, ki so jih potrebovali. Program je bil namenjen vsem sodelujočim na prvenstvu predvsem zato, da bi jih na primeren način opozorili na nevarnosti dopinga, ki se čedalje močneje pojavlja in ogroža ves svetovni šport. Pri tem ni izjema niti tako plemenit in spoštovan šport, kot je judo. 

Satistika
5-dnevni program ozaveščanja je obiskalo 482 športnikov in spremljajočega osebja iz 42 držav. Z obiskom smo bili zelo zadovoljni, saj to pomeni, da je program obiskalo več kot tretjina vseh sodelujočih športnikov. 

Tehnični podatki: 
Program ozaveščanja je bil izveden v sodelovanju treh partnerjev: 
1) IJF je project finančno podprl s prispevkom v višini 2.000 € , ki so bili porabljeni za nakup promocijskega materiala (majice in bidoni) 
2) LOC je brezplačno odstopil prostor za zivajanje programa, IT opremo, grafični design za majice ter obroke za ambasadorje 
3) SLOADO je prispeval osebje za izvedbo programa, ki je potekal od 8.00 do 20.00 med 23. in 27. oktobrom 2013. Poleg strokovnega tima SLOADO je v programu sodelovalo 17 protidopinških ambasadorjev (vsaj 5 dnevno). Ambasadorji so opravili več kot 200 prostovoljnih ur, strokovni tim SLOADO pa preko 60. 

SLOADO je zelo zadovoljen z sodelovanjem preostalih dveh partnerjev projekta. Doping je pomemben problem v športu in programi ozaveščanja so eden boljših načinov, za izboljšanje protidopinškega znanja med mladimi.