Slovenska antidoping organizacija

Izjava za javnost – Razkritje kršitve protidopinških pravil SLOADO športnice Maruše Bizjak Ferjan

Slovenska antidoping organizacija SLOADO na podlagi 71. člena Protidopinškega pravilnika SLOADO (v nadaljevanju Pravilnik) obvešča javnost o primeru kršitve protidopinških pravil športnice Maruše Bizjak Ferjan (v nadaljevanju športnica), članice Powerlifting zveze Slovenije, zveze troboja moči.
Po izvedeni pritožbeni obravnavi pred Pritožbenim organom SLOADO, ter glavni obravnavi pred Disciplinskoa komisija SLOADO, je po opravljeni obravnavi sprejelabila sprejeta odločitev, da je športnica kršila predpise proti dopingu iz 1. in 2. točke 7.člena Pravilnika, zato ji je bila na osnovi podlagi člena 39.12. člena izrečenakla sankcijao izločitve za obdobje štirih let, odvzem rezultatov na tekmovanju in povrnitev stroškov v višini 1.000,00 EUR €.

Obrazložitev

Športničin vzorec, odvzet dne 17. 12. 2023 na Prednovoletnem tekmovanju KDU Olimpija v powerliftingu, je bil potrjen z nasprotno analitično ugotovitvijo, zaznana prepovedana snov je bila kokain. Kokain je snov, ki je v športu prepovedana in je bila v letu 2023 uvrščena na Listo prepovedanih snovi in postopkov Svetovne protidopinške agencije WADA v skupino S6, kamor sodijo vsa poživila. Kokain je ne specificirano poživilo, ki se zlorablja in je prepovedano na tekmovanju .
S strani Disciplinske komisije SLOADO je bila najprej izrečena sankcija izločitve dveh let (poleg že omenjenih stranskih sankcij), vendar pa je v pritožbenem postopku Pritožbeni organ SLOADO zavrnil športničino pritožbo na znižanje sankcije ter prvostopenjsko odločitev delno spremenil na način, da je izrekel sankcijo izločitve štirih let. Ključen razlog za to je bil, da športnica v postopku ni uspela dokazati, da je prepovedano snov zaužila izven tekmovanja in brez namena izboljšanja svojih športnih rezultatov.

Pritožba na odločitev Disciplinske komisije

Športnica je izkoristila svojo pravno možnost in na Pritožbeni organ SLOADO posredovala pritožbo, s katero je predlagala, da se izrečena kazen Disciplinske komisije zmanjša iz dveh let na 3 mesece.
Pritožbeni organ SLOADO je na obravnavi 13.6.2024 povzel dosedanji potek postopka in na podlagi svojega postopka in ugotovitev sprejel odločitev, da se pritožba športnice zavrne, ter da se odločba disciplinske komisije SLOADO delno spremeni tako, da se obdobje izključitve iz športa podaljša iz dveh let na štiri leta.

Prejšnja PROTIDOPINŠKI PROGRAM PRED OI PARIZ 2024 »SAMO POŠTENA ZMAGA ŠTEJE«

Celovška 25, 1000 Ljubljana
Slovenija, EU

Uporabne povezave

Skladnost podatkov: V primeru kakršnekoli neskladnosti med dokumenti na SLOADO spletni strani in Svetovnim protidopinškim kodeksom, Kodeks prevlada.Vsi dokumenti na tej spletni strani se lahko kadarkoli spremenijo.”