Slovenska antidoping organizacija

Prehranska dopolnila

Stališče SLOADO do prehranskih dopolnil

SLOADO meni, da uporaba večine prehranskih dopolnil predstavlja nesprejemljivo nevarnost za športnike in njihovo športno kariero. Čeprav SLOADO ne priporoča uporabe prehranskih dopolnil, pa razume, da se jih mnogi športniki poslužujejo, s čimer dopolnjujejo prehranske zahteve treningov in tekmovanj. Navsezadnje so športniki tisti, ki so odgovorni za vse prepovedane snovi, ki so najdene v njihovem vzorcu; to je znano kot načelo objektivne odgovornosti. Če je športnik, ki jemlje prehranska dopolnila, na testu pozitiven, lahko to pomeni prijavo kršitve pravil proti dopingu, ne glede na to, kako je prepovedana snov prišla v njegovo telo. Za kršitev lahko dobi resno kazen

Tveganja, povezana z uporabo prehranskih dopolnil

Prehranska dopolnila lahko namerno vsebujejo prepovedane snovi ali pa so lahko nehote kontaminirana s prepovedano snovjo. Bistvo problema je v tem, da so vladne uredbe glede industrije prehranskih dopolnil pomanjkljive. Nekateri proizvajalci prehranskih dopolnil nepravilno označijo svoje izdelke, saj ne specificirajo natančno vsebine ali relativnih deležev posameznih snovi v izdelku. V procesu izdelave prehranskih dopolnil ni neobičajno, da so navzkrižno kontaminirani s prepovedanimi snovmi, predvsem kadar isto podjetje proizvaja tudi produkte, ki vsebujejo prepovedane snovi. Veliko sestavin izhaja iz drugih držav in so lahko kontaminirane. Realnost je, da vedno obstaja tveganje, povezano z uporabo prehranskih dopolnil.

Zmanjševanje tveganj pri uporabi prehranskih dopolnil

Športniki imajo osebno odgovornost, da ocenijo tveganja povezana s prehranskimi dopolnili, preden jih vzamejo. Če se športnik odloči za uporabo prehranskih dopolnil, naj dobro prouči spodaj naštete varnostne ukrepe, da zmanjša tveganja. Ti ukrepi lahko športnikom pomagajo dokazati, da niso bili krivi, če pride do kršitve pravil kot posledica jemanja kontaminiranih prehranskih dopolnil. V večini primerov bo še vedno prijavljena kršitev, vendar bodo pri izreku kazni upoštevali, da je športnik izkazal veliko mero previdnosti.

Športnik naj se vedno posvetuje s strokovnjakom, preden se odloči za uporabo prehranskih dopolnil. Naj jih ne jemlje po nasvetu prijateljev, sotekmovalcev, trenerjev ali znancev. Najprej naj se posvetuje s svojim osebnim zdravnikom, nutrcionistom ali drugim strokovnjakom za prehrano, da preveri možnosti optimiziranja svoje prehrane. Dopolnila naj jemlje le v primeru, ko je napodlagi zdravstvenih preiskav ugotovljeno, da jih nujno potrebuje.

Športnik naj podrobno preveri vsako dopolnilo. Izogiba naj se vsem dopolnilom, ki obljubljajo neverjetne rezultate ali so občutno cenejši kot ostala podobna dopolnila. Če je nakup prehranskih dopolnil nujen, naj se športnik odloči za priznane proizvajalce ter se izoigiba nakupom preko nepoznanih spletnih strani.

Obstajajo določena podjetja, ki prehranska dopolnila testirajo. Na spodnjih spletnih straneh si športnik lahko preveri proizvode, ki so bili testirani za prepoveane snovi in so varna za uporabo:

http://www.informed-sport.com/certified-product-brands
http://www.nsfsport.com/certified-products/
https://www.koelnerliste.com/en/background/
https://www.usada.org/substances/supplement-411/

Ob vsakem nakupu prehranskega dopolnila naj športnik shrani račun, potrdilo o testiranju serije dopolnila (če ga ima) ter majhno količino dopolnila. Športnik naj vodi natančno evideno katero dopolnilo je kdaj zaužil in kakšen je bil odmerek.

Celovška 25, 1000 Ljubljana
Slovenija, EU

Uporabne povezave

Skladnost podatkov: V primeru kakršnekoli neskladnosti med dokumenti na SLOADO spletni strani in Svetovnim protidopinškim kodeksom, Kodeks prevlada.Vsi dokumenti na tej spletni strani se lahko kadarkoli spremenijo.”