Slovenska antidoping organizacija

Zdravila

Kaj so zdravila?

Zdravila so snovi, ki se v primerni farmacevtski obliki, določenem odmerku in časovnih presledkih uporabljajo za zdravljenje, preprečevanje ali prepoznavanje bolezni. Sestavljena so iz ene ali več učinkovin, ki so odgovorne za delovanje zdravila, ter več pomožnih snovi, ki omogočajo izdelavo farmacevtske oblike zdravila in njegovo uporabo.

Zdravila lahko predpiše zdravnik ali pa jih kupimo v prosti prodaji.

Tako zdravila na recept kot tudi tista, v prosti prodaji, lahko vsebujejo prepovedane snovi, zato morajo biti športniki izredno previdni pri njihovi uporabi.

Nasveti za športnike pri uporabi zdravil

Športnik naj se vedno posvetuje s strokovnjakom, preden se odloči za uporabo zdravila ter mu pove, da je športnik in da je lahko izbran za kontrolo dopinga. Zdravil naj ne jemlje po nasvetu prijateljev, sotekmovalcev, trenerjev ali znancev. 

Športnik mora pred uporabo katerega koli zdravila preveriti njegove aktivne učinkovine glede na aktualno Listo prepovedanih snovi in postopkov. Če mora športnik za zdravljenje diagnosticiranega zdravstvenega stanja jemati zdravilo, ki vsebuje prepovedane snovi, mora zaprositi za terapevtsko izjemo (glej razdelek prepovedane snovi – terapevtske izjeme).

Tudi zdravila, ki so v prosti prodaji (brez recepta), lahko vsebujejo prepovedane snovi, zato naj jih športniki ne jemljejo. Običajno so to zdravila, ki so namenjena lajšanju prehlada in alergij. V Sloveniji so trenutno dostopna sledeča zdravila, ki vsebujejo prepovedane snovi:

  • Aspirin Complex
  • Claritine-Kombo
  • Daleron COLD3
  • Cafcold
  • Olytabs
  • PLIVAMED
  • Acetilsalicilna kislina/psevdoefedrin (zrnca za peroralno suspenzijo)

Posebej previdni naj bodo športniki pri kupovanju zdravil v tujini. Zdravilo istega proizvajalca z enakim imenom ima lahko v tujini drugačno sestavo.

Celovška 25, 1000 Ljubljana
Slovenija, EU

Uporabne povezave

Skladnost podatkov: V primeru kakršnekoli neskladnosti med dokumenti na SLOADO spletni strani in Svetovnim protidopinškim kodeksom, Kodeks prevlada.Vsi dokumenti na tej spletni strani se lahko kadarkoli spremenijo.”