Slovenska antidoping organizacija

Lista

Športniki ne smejo jemati katerihkoli zdravil ali snovi in uporabiti vseh postopkov. Nekatere droge, zdravila in snovi so v športu prepovedane, prav tako so prevedani določeni postopki.

Lista prepovedanih snovi in postopkov

Lista prepovedanih snovi in postopkov je mednarodni standard, ki identificira snovi in postopke, ki so prepovedane v športu. Prvič jo je leta 1968 izdal Mednarodni Olimpijski komite. Od leta 2004 je za pripravo in izdajo Liste prepovedanih snovi in postopkov odgovorna Svetovna protidopinška agencija (WADA), ki seznam posodobi vsako leto 1. januarja, najnovejša verzija pa je vedno na voljo na spletni strani www.wada-ama.org

Športniki morajo poznati snovi, ki so na Listi prepovedanih snovi in postopkov, saj velja tako na kot tudi izven tekmovanj. Pomembno je, da vedno preverijo status zdravil, ki jih jemljejo, da se prepričajo, da zdravilo ne bo povzročilo pozitivnega rezultata na testiranju.

Prepovedane snovi in postopki so razdeljene v kategorije na podlagi njihovega učinka in uporabe in so lahko prepovedane na tekmovanju, izven tekmovanj ali v določeni športni panogi. 

Da je določena snov ali postopek prepovedan v športu, morata biti zagotovljena vsaj dva od treh kriterijev

  • dokaz, da imata snov ali postopek potencialni vpliv na izboljšanje, ali izboljšujeta sposobnosti,
  • dokaz, da snov ali postopek predstavlja dejansko ali potencialno tveganje za športnika,
  • določbo s strani WADA, da uporaba snovi ali postopka krši športni duh.

Športnik morajo vedno preveriti pri svoji mednarodni zvezi katere dodatne snovi in postopki so prepovedani v njihovi športni panogi. Prav tako morajo športnik obvestiti osebnega zdravnika, da v njegovi športni panogi veljajo specifična pravila.

Če športnik ni prepričan, kaj določen izdelek vsebuje, naj ga ne vzame, dokler ni prepričan, da ne vsebuje prepovedanih snovi. Nevednost ni nikoli izgovor!

Športniki morajo vedeti, da so na podlagi Kodeksa objektivno odgovorni za vse prepovedane snovi, najdene v njihovih telesnih tekočinah. To pomeni, da do kršitve pride ne glede na to, ali je športnik namerno, zavedno ali nezavedno, uporabil prepovedano snov. Zelo je pomembno, da športniki razumejo ne samo kaj je prepovedano ampak tudi, kaj lahko potencialno povzroči nenamerno kršitev pravil proti dopingu.

Tudi pri športnikih, tako kot pri vseh ostalih ljudeh, lahko občasno pride do bolezenskega stanja, ki zahteva uporabo določenih zdravil. Snovi, ki naj bi jih športnik vzel, da pozdravi bolezensko stanje (poškodbo), so lahko na Listi prepovedanih snovi in postopkov. V takem primeru lahko športnik zaprosi za terapevtsko izjemo (TI) pri mednarodni zvezi ali nacionalni protidopinški organizaciji in tako dobi dovoljenje, da vzame potrebno zdravilo.

Športniki, ki bi radi zaprosili za TI, naj zahtevajo več informacij o postopku zaprosila za TI pri svoji mednarodni zvezi (športniki mednarodnega razreda) ali nacionalni protidopinški organizaciji (športniki nacionalnega razreda).

Da, zato je pri uporabi prehranskih dopolnil priporočljiva posebna pozornost. Preverite nasvete za zmanjšanje tveganja pru uporabi prehranskih doplnil na podstrani Prepovedane snovi – prehranska dopolnila.

Celovška 25, 1000 Ljubljana
Slovenija, EU

Uporabne povezave

Skladnost podatkov: V primeru kakršnekoli neskladnosti med dokumenti na SLOADO spletni strani in Svetovnim protidopinškim kodeksom, Kodeks prevlada.Vsi dokumenti na tej spletni strani se lahko kadarkoli spremenijo.”